Så väljer du dina specifikationer!

Olika bokformat

Vi på KOSMO erbjuder en mängd olika bokformat. När vi pratar om bokformat handlar det om främst två faktorer:

1.) yttermåttet på den färdiga boken

2.) omslaget/bindningen av boken

Yttermått

I Sverige finns det några standardformat som de flesta förlag håller sig till. Dessa inkluderar:

A-Pocket 

Yttermått: 110 mm x 180 mm 

Omslag/bindning: Mjukband, limmad

Info: A-pocket är det som vi i dagligt tal kallar för "pocket". A-pocket släpps oftast några månader efter att en bestämd bok har kommit ut som originalutgåva.

Storpocket

Yttermått: 128 mm x 210 mm ELLER 135 mm x 210 mm.

Omslag/bindning: Mjukband, limmad

Info: Storpocket är ett typ av mellanting mellan A-pocket och inbunden. Storpocket har samma mjuka omslag och papper som en A-pocket, men är storleksmässigt mer lik en inbunden. Priset är oftast betydligt högre än för en A-pocket. Storpocket släpps sällan som originalutgåva utan släpps normalt några månader efter originalutgåvan.

Häftad

Yttermått: Ingen speciell standard, men en populär variant är A5 (148 mm x 210 mm).

Omslag/bindning: Mjukband, limmad

Info: Häftad har samma typ av omslag och bindning som Storpocket och A-pocket. Häftad är snarlik Storpocket men skiljer sig åt i att den 1.) är större än en Storpocket, och 2.) oftast utgör originalutgåvan av en bestämd bok.

 

Häftad är inte det vanligaste formatet att ge ut en bok på som originalutgåva, men har med åren blivit ett populärt och billigare alternativ. Ibland så har även en häftad originalutgåva lite finare papper än en Storpocket.

Inbunden

Yttermått: Ingen speciell standard, men större än A-pocket och Storpocket. Populära format inkluderar A5 (148 mm x 210 mm), "Inbunden 1" (160 mm x 230 mm), "Inbunden 2" (140 mm x 220 mm).

Omslag/bindning: Hårdband, limmad

Info: En inbunden bok är vad vi kallar en bok som har ett hårt omslag (hårdband). Inbunden är det vanligaste formatet att ge ut en bok på som originalutgåva. Alla våra inbundna böcker inkluderar ett sk. "skyddsomslag". Ett skyddsomslag är det lösa papper som omger inbundna böcker och på vilket själva omslagsdesignen trycks. Omslagsdesignen trycks inte på själva pappen som omger boken.

Typer av bindning

Hårdband (inbunden) med skyddsomslag

Mjukband (A-pocket,

Storpocket, Häftad)

Finish på omslag

Vi på KOSMO erbjuder tre olika finish på omslag, oavsett om du väljer att trycka en bok med mjukbank eller hårdband. 

Blankt är ett papper som skiner och reflekterar ljus. Ett blankt papper är förmodligen det mest vanliga på bokmarknaden just nu. Det ger en "plastig"-look. Vissa föredrar den, andra inte.

Matt är ett papper som inte reflekterar ljus särskilt mycket. Matt omslagspapper har blivit mer och mer populärt på senare år. 

Matt soft touch är ett papper som, precis som matt papper, inte reflekterar ljus särskilt mycket. Matt soft touch skiljer sig från matt papper i att det har en "trögare" yta. Du har förmodligen stött på det ganska många gånger genom åren. Vissa beskriver det som att det har känslan av en lite "upphöjd" yta.

Papperstyp till inlaga

Vi på KOSMO erbjuder två olika papperstyper i vardera två färger. 

Volym Ecco-book Cream v. 2.0 70g/m2 är vårt standardpapper. Det är ett krämvit papper som passar mycket bra till romaner och andra berättande texter. Det är kostnadseffektivt och har en känsla som de flesta känner igen sig vid från t.ex. pocketböcker.

Volym Ecco-book White v. 2.0 70g/m2 är samma papperstyp som ovan, fast i vit färg. Denna färg kan lämpa sig bättre om det t.ex. är en bok med mycket grafiskt innehåll. I annat fall bör man se upp för att ha ett för vitt papper. Det kan bli jobbigt att läsa en bok där kontrasten mellan bokstäverna och pappret bakom är stark.

Munken Print Cream v1.5 90g/m2 är vårt alternativa papper som vi erbjuder. Detta papper finns också i färgerna krämvit och vit. Munken har en lite blankare känsla och känns lite mer exklusivt. Detta papper passar bäst för inbundna böcker (hårdpärm). 

Munken Print White v1.5 90g/m2 är samma papperstyp som ovan, fast i vit färg.

Typ av tryck

Vi på KOSMO erbjuder två olika tryckmetoder. 

Eko. monotryck är vår standardtryckmetod. Det är också den mest ekonomiska. Eko. monotryck är bara tillgänglig på upplagor i 300 eller fler exemplar. Prisskillnaden är ganska stor från vår sekundära tryckmetod, Hög-densitet (high-proof). Skillnaden mellan Eko. monotryck och Hög-densitet (high-proof) är att trycket med det förstnämnda alternativet inte blir lika svart. Eftersom att detta är en egenskap som man snarare eftersträvar i skönlitterära texter (mindre kontrast) så passar Eko. monotryck väldigt bra till just romaner och liknande texter.

Hög-densitet (high-proof) är vår alternativa tryckmetod. Tryckmetoden är mer precis och passar bra till innehåll som har många grafiska illustrationer. Till exempel så är symbolernas kanter mer distinktiva och något skarpare än Eko. monotryck. Skillnaderna blir som mest tydliga i mikroskop. Bläcket blir också lite svartare efter att det har torkat, i jämförelse med Eko. monotryckHög-densitet (high-proof) är den enda tillgängliga tryckmetoden för upplagor mindre än 300 exemplar.

Eko. monotryck

Hög-densitet (high-proof)

Båda exemplen är inskannade på Munken Print Cream v1.5 90g/m2

Redo att skicka in en prisförfrågan?

Klicka här för att komma till vårt tryckformulär.

© 2019 by Kosmo.

... eller skicka in vårt formulär nu!

Klicka här!

Kontakta oss så hjälper vi dig!