HUR GÅR DET EGENTLIGEN TILL ATT GE UT EN BOK SJÄLV?

Följ med i vår steg-för-steg-guide!

Skriv klart din bok!

Så fort du har skrivit klart din bok så är det dags för oss att komma in i bilden!

Välj bokformat!

Efter att din bok är färdigskriven är det dags att välja bokformat — det vill säga bestämma dig för vilka mått den ska ha när den är färdigtryckt samt vad den ska ha för omslag!

De vanligaste bokformaten för skönlitterära verk när det kommer till mjuka omslag är A-pocket (det vi i daglig mun endast kallar för "pocket") och Storpocket (en större version av A-pocket).

När det kommer till bokformat med hårda omslag, eller sk. Inbunden, skiljer sig måtten lite åt. Två av de vanligaste är 160 mm x 230 mm och 140 mm x 220 mm. Ett tips är att gå till bokaffären och välja ut ett format som du tycker om. Därefter är det bara att mäta och se.

I alla dessa fall talar vi om yttermåtten av boken.

Det finns självklart en massa andra bokformat som kan passa bra till andra böcker, såsom t.ex. facklitteratur, barnböcker och poesi. Ett populärt format för t.ex. poesi är A6 (105 mm x 148 mm).

Läs mer om format HÄR!

Dags att "sätta inlagan"!

När du har valt vilket format som du vill trycka din bok i är det dags för att "sätta inlagan" — det vill säga att göra din text redo för tryckeriet!

 

Detta är något som författare mycket sällan gör själva då det är ett ganska tekniskt arbete.

Om du behöver hjälp med att sätta inlagan så erbjuder vi den servicen. För att läsa mer klicka här! Vi erbjuder i dagsläget inte korrekturläsning, vilket kan vara lämpligt att investera i innan inlagan sätts.

 

Om du redan har satt din inlaga kan du scrolla vidare till nästa steg!

Före

Word-dokument eller liknande som inte är redo för tryckeriet.

Efter

Tryckfärdig fil i PDF-format.

Omslag!

Under tiden inlagan på din bok är påväg att sättas är det god tid att börja designa ett omslag till din bok! Om du har ett sedan tidigare är det bara att gå vidare till nästa steg. 

Om du behöver hjälp kan du klicka här för att se vad vi har att erbjuda.

Skicka in för produktion!

När du har valt bokformat, satt din inlaga och har ditt omslag redo så är det dags att bestämma hur många böcker du vill trycka i din första utgåva!

Styckpriset blir naturligtvis lägre per bok ju större denna upplaga är — men en god "sweet point" är runt 300 st och uppåt.

När du är redo är det bara att gå vidare till vårt beställningsformulär som du hittar HÄR

Om du behöver vägledning för att välja specifikationer såsom papperstyp och finish på omslag kan du läsa mer HÄR!

Och om du skulle ha några frågor är det bara att skicka iväg ett meddelande via kontaktformuläret nedan.

Dags för distribution!

Efter att du har mottagit dina böcker så betyder inte det att äventyret är slut! Nu är det nämligen dags att göra dina böcker tillgängliga till vem som helst.

För att nå ut till de stora återförsäljarna (bokhandlarna) såsom t.ex. BOKUS, Adlibris, Akademibokhandeln och CDON behöver du komma i kontakt med en bokdistributör.

Detta behöver dock inte vara så svårt som det låter! En distributör gör snarare livet enklare för dig!

 

De fungerar som en mellanhand mellan bokhandeln och dig själv. De har alla lite olika avtal — men i praktiken fungerar det som så att 1.) du sätter priset och 2.) de tar en provision på varje såld bok, i utbyte mot att de gör den tillgänglig till alla återförsäljare och hanterar de logistiska bitarna.

 

Marknaden för bokdistributörer är i Sverige väldigt liten och det rör sig främst om två bolag. Förslagssystem (japp, det är deras riktiga namn) heter det ena och Stjärndistribution heter det andra. Räkna med att en distributör kommer att ta ca 15-20% i provision på F-priset av din bok.

Vad är då F-priset?

F-priset, eller "förlagspriset", är priset som du själv sätter och som återförsäljarna (som t.ex. Adlibris) betalar för din bok.

 

Mellan tummen och pekfingret kommer slutpriset (d.v.s. priset till kund) ligga på mellan 40-50% över ditt F-pris. Priset till kund sätter varje återförsäljare enskilt och enda sättet för dig att kontrollera detta är att justera priset du säljer din bok till dem för. Precis, ditt F-pris.

För att räkna ut vad ditt F-pris borde vara kan det vara smart att räkna baklänges och börja med det pris som du tror att en kund är beredd att betala för din bok.

Räkneexempel:

Pris till kund hos återförsäljare: 234,90 kr (249 kr inkl. moms)

Påslag av återförsäljare: 50% (beräknat på slutpris inkl. moms)

Pris till kund / påslag = F-pris (exkl. moms)

249 / 1,5 = 166 kr

F-pris = 166 kr

Provision av distributör: 15% av F-pris

F-pris x 0,15 = provision av distributör

166 x 0,15 = 24,9

Provision av distributör = 24,9

Vad har du kvar?

F-pris - provision av distributör

166 - 24,9 = 141,1 kr

Ta nu 141 kronor minus tryckkostnaden per bok så får du reda på hur mycket du tjänare per såld titel!

Tack för din tid!

© 2019 by Kosmo.

... eller skicka in vårt formulär nu!

Klicka här!

Kontakta oss så hjälper vi dig!